Saturday, April 30, 2011

Mukjizat Surah Al-Kahfi

Adakah mengelakkan fitnah dajal itu penting?

Sudah pasti, ya.

Fitnah dajal itu adalah fitnah yang paling dahsyat. Fitnah dajal bukan sekadar fitnah fizikal, bukan sekadar gosip-gosip liar. Fitnah dajal itu adalah fitnah yang halus, seumpama silap mata. Fitnahnya membuatkan perkara yang baik kelihatan buruk. Sementara perkara yang buruk pula kelihatan baik.

Namun, Tuhan itu maha adil. Dia menyediakan kita bekalan. Bekalan itu adalah surah al-Kahfi.


Mukjizat Surah al-Kahfi menekuni satu per satu perbincangan perihal surah al-Kahfi. Kita dapat mengetahui banyak perkara, seperti sebab turunnya surah ini, tafsiran ayat, dan kelebihan-kelebihan ayatnya.


Mukjizat Surah al-Kahfi memperlihatkan kehebatan surah ini. Bukan hanya dari segi bacaan, tetapi merangkumi rahsia isi-isinya. Antaranya adalah:

  • Rahsia Ashabul Kahfi

  • Rahsia Zulkarnain

  • Rahsia pengembaraan Nabi Musa dan Nabi Khidir

  • Rahsia teguran Allah kepada Nabi Muhammad

Ternyata, ini adalah surah pendinding dajal. Ini adalah mesej daripada Tuhan kita.


InsyaAllah...same2la kita amalkan surah ni selalu..kalau takde mase sangat,bacela di siang hari jumaat..surah sajadah pon elok..wallahu'alam..


boleh cari buku nih untuk info yang lagi detail pasal surah kahfi nih...



oleh Muhammad Makhdlori

Harga: RM 15.00 / RM 17.00
ISBN-13: 978-967-0142-02-9
Tarikh Terbit: 29 Apr 2011
Jumlah Muka Surat : 168



Thursday, April 28, 2011

perasaan chinta terdetik kembali..I

Nahhh ko..title post yang paling xboleh blah...ko boleh blah la dhiya..hahaha..xmo2..lalalala..hahahaha..

ok..sebenarnye..mmg ade perasaan cinta untukmu selalu..tp setelah sekian lame aku tinggalkanmu..kembali berputik cinta yang kian lame ku tiggalkan itu...mkin mendalam cinta aku buat mu..setelah sekian lame..kita bertemu kembali..setelah dipisahkan takdir..aku tahu..cinta kita kuat untuk kite bersame kembali..mungkin ade jodoh kite berdua.....waaahhaaaiii...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NOVELLLLLLLLLL...
rindu bangat sama kamu..jodoh kita kuat sayang..i rase nak bace u lagi la..uwaaaa~~..bagila novel lagi...
perasaan ini kembali apabila melihat cerita TRILOGI CINTA lakonan hebat Rosyam Nor dan jugak pojiah ghousss...alaaaaa..aku suke la..da la di adaptasi dari novel yang sharifah abu salem yg tulis..waaaa...


aku bagi sinopsis skit ye..pasnih download sendiri kat sharing berdekatan..haha..
al-kisahnye begini..fauziah ghous ni a.k.a norjiha atau dipanggil ji jep.. nih die orang kampung jep..rosyam nor nih name die en Razif dalam cerita nih...ji nih org kampung..die ade adek beradik tiri due orang,lelaki n perempuan..then klau da ade adek beradik tiri mesti ade ayah tiri kan..haa..die ade ayah tiri jgk la...bpak tiri die nih xsuke kat die..cian die..baik tapi bapak tiri xsuke..pas2 bapak tiri die nih nak kawenkan die dgn anak ketua kg secare pakse sbb nak bayar hutang kat ketua kg tuh..xbaik betulll.eeeee...pas2 ji nih xmo..mak die pon xmo bagi die kawen dgn anek tok ketua tuh sbb anak tok ketua tuh pernah nak rogol die..pas2 mak die bekalkan duit kat die,suh die lari...die pon mntak tlong abg die..lupe nak gitau die ade abg..abg die perkenalkan die kat bos abg die nih iaitu en razif...en razif nih mmg nk cari pembantu...pas2 jadila die pembantu kat umah en razif tuh...en razif nih ade anak due org...her wife,,lari dgn orang laki lain...utk ketahui cerita selanjutnye..tgok sndiri la ye...hik3...besshhhh..hik3...

p/s------> da abes da kat tv1 tuh tau..hahaha..

Wednesday, April 27, 2011

Forever In My Life...

ok...omak sangat ponet malam nih hahh....entah betul ke tak aku cakap nogori nih..hentam sajalah labu...hik3...sebenarnye dah abes paper.........untuk mnggu nih..belom habes ckap lagi...ade lagi satu paper lagi nunnn jauh pada 12hb nih...bapak lambatnyela..tapi xpelah...bagus jugak boleh la den buat projek tahun akhir nih..xsiap agi..sikit jep lagi...issshhh...payah pulak da haaa...penat pikir nak buat camne nak send message ikut bluetooth nih...adoooilaaa...moge cepat pat send message tuh..
kalau tak ma sahye cakap " xley balik walau cuti berminggu2..siapkan projek tuh dulu...it's u'r future"
wahh ma i speaking haa...jangan main2....hahahaa...adoiilaa..xley balik..frusttt rase tertonggeng2 dari tingkat 4 ke ground flour nih...xpe2..redha jela nyah...ummm..hihihihi...yang penting kita enjoy and jangan lupa mak ayah nooo~>.hihihi...

malam nih penat buang mase dengan mende laghor jela..sebab bukak tenet tapi en google xmo tlong pon kite charikan ape yang kite nak..so terchari mende lain pulak dah haa...hahahaha..

ape yang kita jumpe adelaaaahhh..naaaaahhhhhhhhhhhhh...inilah die..lagu besshhh dari jojo..sweeeetttt....really from the bottom of my heart..i can feel the love spread of by this song..alamakkk..ayat cam hape jep la..xley blah sungguhla apabila anak pakcik ramli berkate2..hahahha...nah amekla aku perdendangkan lagu yang tersebut...kite enjooyyyy...a song for all my beloved...dedicated for my lovely mom for this coming mother's day...and also for my dad even there is no day for u in this nearest time..but it's ok, becoz everyday is a day for both of u...lup u...and also for all dearest friendss....dhiya love u too~~.. n not forgotton...en gemok....this song also dedicated for u...;)



The Way Your Part Of me,
I Would have to re-learn everything,
If You were to leave,
So fast you make me feel like was autumn Leaves,
And honestly... There a perfect explination
Why you feel so good to say that your

Chorous:
My love, my love, my love
I´ll give you all my love if you, if you,
If you don't change a thing,
About the way you hold me everynight,
So right, I wanna man like you forever in my life.

I'm a Stick inside a jar,
Turn the lid and set me free,
I Love Everything that you are,
Has a million other reasons,
But lets not go to far,
Stay, close to my heart,
When I think about the future,
I am right there where you are,
Cuz you´re...

Chorous:
My love, my love, my love
I´ll give you all my love if you, if you,
If you don't change a thing,
About the way you hold me everynight,
So right, I wanna man like you to say you´re,

My love, my love, my love
I´ll give you all my love if you, if you,
If you don't change a thing,
About the way you hold me everynight,
So right, I wanna man like you forever in my life.

I know, that you, would never leave me hanging,
Hanging out to dry in the wind,
I know that we haven´t seen the worst ofit,
But when we do, I promise you we´ll stick it out together.

Chorous 2x:
My love, my love, my love
I´ll give you all my love if you, if you,
If you don't change a thing,
About the way you hold me everynight,
So right, I wanna man like you forever in my life.

So right, I wanna man like you forever in my lifeeeeee....




Tuesday, April 26, 2011

Selamat Hari Ibu Ma...

sebenarnye da nak buat semalam entry nih...tapi sebok skit...semalam da ucap siap2 selamat hari ibu kat..biorla awal skit dari lupe lngsung..ye dok??..hik3..


kak ngoh aka saya(hihihihi): semekom maaaaaa...lalalalala

ma: pe hal kol hati gumbira...biase kol nanges2,cakap xley jawab exam ,xde duit..hahahaha..(amoiihhh perli nooo...xpe2..sabaq2..) hahahaha..

kak ngoh aka saya(hihihihi): xde pe la..saje nak kol nak ucapkan samat hari ibu untuk bonda trchinta...hihihihi...

ma: mekaseh...hadiah xdok ka?? hahaha...

kak ngoh aka saya(hihihihi): xdok aiihh..kl nak ade boleh..tapi kene mintak pengeras la nk beli tuh..so xyahla..cam ma beli hadiah utk diri sndiri lak..hahaha..

mekaseh noh ma sebab kandungkan cheq nih selama 9 bulan n bape hari ntah..ade lebih sikit tuh..hahahaha..mekaseh lahirkan diri nih...susahkan nak lahirkan..tahu camna susah nak lahirkan bila kaklong citer mase die jage ward bersalin,die tengok camne susah nye nak lahirkan baby nih..bukan cam lam cerite tuh...hembus nafas due tiga kali pastuh da..kuaq baby,tapi perut buncit lagi..hahahah...gurau2...ada yang sampai kene mintak ampun dengan semua dulu baru pat lahir dengan elok..Subhanallah sakitkan ma..cheq nih da la kepala besaq maklumlah sejak dalm perut lagi da start buat add math..tuh yang besaq kpale tuh..hahahahaha..
ape2 pon ma..u are my lovely mom n greatest mom in this world...memang terbaik dunia akhirat..

kalaulah kak ngoh pergi dulu ma..kalau boleh nak mintak kat Allah kurniakan ma yang nih jugak kat akhirat nanti...xmo yang lain..sebab ma adalah ma orang dunia akhirat..


ni lah mak shaye...bukan shaye ok? hihihi..

da lama nak tanye ma..nih nak tanye da bahagi2 ke geran2 tanah,harta2 sume..cheq nih pat bape bhagian ma..?? agak2 banyakla skit kan bhagian kami nih.? hahahaha..gurau2 jahhh...
nih nak tanye nih sebenarnye...ma selalu jadi ma yang terbaik buat orang nih...orang nih anak yang cukup baik ke untuk ma selama nih...harap2 orang xde sakitkan ati ma ea? harap2 ma salu bhagia adenye orang kat dunia nih tau...mintak ampun kalau ade salah da silap...moge Allah salu berkati ma salu dunia akhirat...

HEPPI MOTHERS DAY...to all mothers in this world..hanya Allah yang mampu membalas setiap titik darah dan keringatmu menjaga kami...moga Allah salu melindungi ibu2 di dunia ini...Amin.~~.

Menyayangimu
Bagaikan hatiku tiada sempadan
Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
Ditempuh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
Oh sungguh indahnya perasaan itu,

Mengasihimu ibuku,
Meluaskan kecilnya ruang hatiku
Menyegarkan lesunya jiwaku
Menegangkan uratku yang kian melemah
Dek keringnya dari siraman cintamu

Andaikata aku dapat bernyanyi
Burung merak pasti mahu mendedangkannya bersamaku
Menceritakan keceriaan dihatiku di saat aku bersamamu
Walaupun cuma seketika..
Tetapi kebahagiaannya terasa hingga mencapai penjuru langit sejagat

Indahnya kasih itu
Apabila ia menjadi dinamo kepada semangat
Dan penyuntik ilham
Serta penerang obor cahaya


p/s--> romantik dengan ahli keluarga adalah salah satu cara untuk lahirkan rase romantik di dalam keluarga kita nanti..InsyaAllah( Dato' Dr Fadzilah Kamsah)..so...i love u ma..muaaaaakkkssss..hik2..

Cemburunya Hati ini Ya Allah...

yeeee...cemburu sangat lepas dengar lagu Permata Hatiku-Hijjaz

...sungguh hati nih cemburu mendengar bait2 lirik lagu nih...


Di antara kekasih pilihan di hati
Punyai budi penghias diri
Wajahnya lembut biasan pekerti yang tinggi
Indahnya perhiasan duniaawi...


kurangnya diriku ni Ya Allah...adakah aku nih kekasih pilihan hati yang baik bagi pasanganku nanti Ya Allah...budi yang ade cukupkah pada diri aku nih Ya Allah untuk menghiaskan diri aku nih yang serba kekurangan...?


Malumu bernilai
Katamu berhikmah
Hatimu tulus suci dan murni
Hanya diri yang halal
Engkau serahkan segala
Untuk mencari redha Ilahi


cukupkah malu yang ada pada diri aku ni?....berhikmahkah kata-kata yang aku ucapkan tiap hari Ya Allah...apakah halal yang cuba diketengah dalam lagu nih...halah dara wanitakah yang disebut2? halal itu je ke yang kita persoalkan dan kita perlukan untuk kebahagiaan?? hati ini ya Allah..halal ke hati aku nih ya Allah...??


...........Cemburunya aku pada wanita yang diperkatekan dalam lagu ini ya Allah..ampunkan aku ya Allah kerana ade rase sebegini dalam hati ini........................


semoga ape yang dikatakan dalam bait2 lirik ini dapat aku persembahkan pada diri aku do'ef nih ya Allah..walau sedikit demi sedikit...akan ku usahakan kearah rangkap2 lirik ini...Amin~...

semoga kita semua kearah yang same...=)


Hijjaz (Abai Os)

Permaisuri Hatiku


Di antara kekasih pilihan di hati
Punyai budi penghias diri
Wajahnya lembut biasan pekerti yang tinggi
Indahnya perhiasan duniawi

Di antara diriku jua dirimu
Hanya mengharap cinta yang satu
Ku binakan mahligai impian mu
Oh sayang ikhlaskanlah hati mu

Malumu bernilai
Katamu berhikmah
Hatimu tulus suci dan murni
Hanya diri yang halal
Engkau serahkan segala
Untuk mencari redha Ilahi

Benarlah! cinta buta melalaikan
Tanpa memikirkan batas syariatnya
Semuanya itu hanya ujian di dunia
Ia adalah mahar untuk kita ke syurga

( korus )
Kau permaisuri di hatiku
Di dunia ini kau penghibur
Menjunjung kasih amanah Ilahi
Ku cuba akan terus menyayangi
Terima kasih ucapan ku beri
Kau hadiahkan ku cahaya hati
Ku pimpin tanganmu oh kasih
Meniti hari

Semoga kita dapat bersama
Sampai kepadanya
Di syurga sana

Tuhan kekalkanlah
Permaisuri hatiku
Untuk menemani
Dalam menggapai cintamu


p/s---->kepada si dia yang membawa aku kearah sekarang ini...terima kasih..=)


Lemah Lembut ke Malu??

"wahh..sopan jep perempuan tuh...ayu sangat..xmacam perempuan2 sekarang nih..susah nk cari orang yang ayu n lemah lembut sekarang nih..semua ala2 jantan da...hihihihi" tu lah yang di utarakan oleh kawan aku sorang nih.uumm..

"untungnye kalau dapat yang lemah lembut,sopan,ayu..xde nak risau dah kalu jadi bini t..xyah nak banyak ajar camne nak sopan" ummm..lagi sorg kawak aku cakap pasal ayu nih..

terase nak banding2 kan diri dengan dieorang pulak..bukan xbersyukur..dok aiihh..mana ade..bersyukur jep..tapi rase kurang sebab aku nih xdelah ayu sangat pon..kalau cakap tuh da macam nak gadoh dengan orang..sampai ade cakap aku nih garang...uwaaa~~ sadish aiihhh...

teringat jugak kat abah aku..salu cakap.." Nor lemah lembut lah sikit,ko nih perempuan..bukan cam adik2 tuh,laki" orang kurang lembut ke aboh..? uwaa~~ sadish

bukan sebab ape..sebab dari malu la datangnye kurang lemah lembut tuh..betul ke?? haaa..malu membuatkan aku rase kekok nak layan orang lemah lembut nih..karang ade yang tersalah anggap dengan layanan tuh pulak kalau lemah lembut sangat..ye dok??

ade orang cakap, perempuan nih kene cakap lemah lembut,pelan2, pas2 gelak elok2,tutup mulut,kalau boleh senyum jah..pas2 yang terpenting and xpernah aku buat lam idup aku adalah mempunyai tisu di dalam beg..kalau kawan aku mintak tisu mesti cakap "kat kafe banyak,tak pun kat inna shoppe,20 sen je" hahahahahahahahaha..habaq siap2..mmg xpernah bawak ok?? hahahahaha...

bila pikir balik..betul aku nih xckup sifat sebagai perempuan..?? cakap cam nak gado jep,,beg duit jep besar tapi xde tisu pon lam beg aku nih ha..langsung xde..kalau ade pon resit beli barang taun lepas,bulan lepas..yang tuh aku suke simpan buat history belanjawan..akauntan berjaya..hahahahaha...

tapi bila pkir balik xkesah la camtuh pon sebab setiap orang ade sifat die yang tersendiri..kalau nak same jep semua xde kepelbagaian la kan?? so bagi aku, sifat yang aku kagumi dan ingin contohi adalah saidatina khadijah yang merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang salu aktif,berwibawa dan memahami Rasulullah yakni suami beliau...

xpe2..malu tuh da cukup untuk kawal perangai kita,prgerakan kite,prgaulan kite...xperlu lemah lembut sangat..sebab bagi aku kalau duk diam jep,bawah tempurung jep xjadi jgk kan?? nanti orang nak buat ape kat kite senang...so,,kene proaktif dan progressif jgk wanita nih yep..

dan yang paling penting.." malu adalah sebahagian dari iman"



p/s--->nanti kita lemah lembut dengan husband kita ok?? jgn lemah lembut dgn lelaki lain,tp husband kita nanti...lalalalalala~...hihihi

Sunday, April 24, 2011

Tadaaaaa~~~

da tukar da semua nye dekat blog nih..BARU AKU PUAS..BARU AKU PUAS..BARU AKU PUASSS...UH...hhahahaha...semoga blog transform nih,aku pon akan transform jadi lagi baik pasnih..Amin~~.. :D

Mahalnye Menjadi Seorang Wanita..SubhanAllah..



Perempuan begitu penting dalam kehidupan seorang lelaki.
Jika tidak ,Allah swt tidak akan menjadikan Siti Hawa a.s dari tulang rusuk Nabi Adam a.s sendiri untuk memenuhi rasa sunyinya yang keseorang didalam syurga.



Perempuan begitu bererti bagi seorang lelaki, kerana tanpa perempuan:

1. hidup seorang lelaki tidak akan sempurna. 2. tidak akan bertambah zuriat di muka bumi. 3. tidak akan bergelar seorang suami. 4. tidak akan menjadi pemimpin dalam rumahtangga. 5. tidak teman untuk bergurau senda. Kejadian perempuan adalah lemah kerana dijadikan dari tulang rusuk yang bengkok. Ini menyebabkan ada kalanya ia sukar dibentuk kecuali dengan hikmah dan kebijaksanaan yang tinggi oleh lelaki yang dapat membimbingnya ke arah kebaikan.



Perempuan tidak boleh :

1. menjadi wali 2. menjadi rasul atau nabi 3. memberi talak Tetapi dua per tiga daripada perempuan menjadi penghuni neraka.



Keadilan Allah kepada perempuan :

1. kelonggaran dalam soal-soal ibadah kerana kedatangan haid dan nifas. 2. tidak perlu berjemaah di masjid atau di surau. 3. tidak wajib menunaikan solat Jumaat. 4. tidak disentuh api neraka,jika ikhlas berkhidmat untuk suami dan keluarganya serta memelihara kehormatan diri dan suaminya. Banyak lagi kebaikan dan keistimewaan yang Allah beri kepada perempuan yang tidak diberi kepada lelaki ,ini membuktikan betapa kasihnya Allah swt kepada hambanya yang bergelar perempuan, wanita, gadis, isteri, ibu atau nenek ini.


KEDUDUKAN DAN KEMULIAAN PEREMPUAN

Allah telah menetapkan kedudukan perempuan adalah di belakang lelaki sebagaimana firmanNya dalam surah an-Nisaa ' , ayat 34 yang bermaksud: "Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka atas sebahagian yang lain dan kerana mereka telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. Sebab itu wanita solehah ialah yang taat kepada Allah dan memelihara diri ketika ketiadaan suami sebagaimana yang Allah tetapkan." Namun tidak bermakna perempuan hanya menjadi pak turut tanpa ada kuasa menyatakan pendirian, pegangan, pendapat atau lain-lain. Jauh tersembunyi, perempuan sebenarnya dianugerahkan dengan kuasa pengaruh yang jika digunakan dengan tepat, lelaki bersedia menurut kehendaknya dan memberi segala haknya. Hal ini ditegaskan oleh Allah dalam firmannya, surah Aali-Imran, ayat 14 yang bermaksud : "Dihiasi dunia itu (pada pandangan manusia) dengan kecintaan kepada perempuan". Sabda Rasulullah saw tentang besarnya peranan perempuan ini ialah : "Perempuan itu tiang negara, jika baik perempuan di sesuatu negara itu, maka baiklah negara itu, begitulah sebaliknya."



KUASA PUJUKAN PEREMPUAN

Kehebatan perempuan dalam pujuk rayu tidak dapat disangkal lagi. Tidak ada perempuan yang tidak mahir dalam seni ini. Kaum lelaki boleh dipujuk dan dirayu untuk melakukan apa sahaja mengikut kehendaknya. Beberapa contoh keruntuhan empayar yang dibina oleh lelaki disebabkan daya pujukan wanita : 1. Napoleon Bonarparte dan Josephine. 2. Anthony dan Cleopatra 3. Hitler dan Matahari 4. Samson dan Delila 5. Abu Lahab dan Hendon Beberapa contoh wanita yang menjadi kekuatan kepada kepimpinan seorang lelaki sehingga berjaya mengatasi segala ujian dan cabaran tanpa melemahkan semangat juang mereka dalam menegakkan kebenaran dan kekuatan agama : 1. Nabi Muhammad saw dan Siti Khadijah serta isteri-isteri beginda yang lain. 2. Nabi Ayub dan Siti Rahmah. 3. Nabi Ibrahim dan Siti Sarah serta Siti Hajar. 4. dan banyak contoh lagi orang-orang muslim yang lain.



KUASA KEJELITAAN PEREMPUAN

Hal ini diketahui oleh semua orang. Kejelitaan perempuan boleh menumbangkan ramai lelaki hingga banyak yang terarah melakukan perkara-perkara yang tidak wajar. Sebaliknya kuasa jelita yang ada pada kaum muslimah boleh menimbulkan kecintaan yang tinggi terhadap Allah di mana seorang isteri boleh mempengaruhi suami dalam hal-hal yang diredhai Allah.



KUASA LAYANAN PEREMPUAN

Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.



KUASA DOA PEREMPUAN

Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah saw :

"Doa ibu itu lebih cepat makbul." Orang bertanya :" Kenapa ya Rasulllah ?" Jawab baginda :" Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia."



KUASA TAKWA PEREMPUAN

Ketakwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa jua masalah. Orang yang paling bertakwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidak akan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmatiNya. Kuasa takwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan ujian. Kekuasaan takwa ini pula oleh kemuliaan yang diberikan oleh Allah swt sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam a.s. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian menatih, mendidik,memelihara dari kecil hingga dewasa. Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah saw : "Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung diudara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya)."



KEKALKAN KEMULIAAN PEREMPUAN

Kalau demikian tinggi dan hebat kemuliaan dan kedudukan perempuan,wajiblah dipelihara dengan sebaik-baiknya kerana jika Allah mencabut kemuliaan itu, perempuan akan menjadi amat hina hingga tiadalah tempat lain yang lebih berhak baginya kecuali neraka. maka berdoalah kamu.. "Ya Allah, kekallah kami sebagai perempuan yang penuh dengan kemuliaan dan berkedudukan tinggi di sisiMu dan peliharalah kami dari ujian yang tidak mampu kami lakukan dan kami memohon kepadaMu agar diberikan kekuatan dalam melaksanakan kebaikan kepada meraka yang berada di sekeliling kami." Amin ya rabbal ' alamin.



PANDUAN UMUM AL-QURAN DAN AS-SUNNAH TERHADAP KEDUDUKAN WANITA

Wanita dan lelaki adalah sama dari segi kemanusiaan. Mempunyai hak dan kewajiban yang sama dalam melaksanakan tugas-tugas agama. Islam menghapuskan tuduhan yang dilemparkan oleh ahli-ahli agama sebelum Islam yang merendahkan kedudukan wanita. Islam memerintahkan manusia supaya memuliakan wanita sebagai anak kecil, isteri dan ibu.



KEDUDUKAN WANITA DALAM SYARIAT ISLAM

Islam menganjurkan supaya wanita diberi peluang untuk mendapatkan pendidikan/pelajaran yang sama dengan kaum lelaki. Islam menetapkan asas-asas institusi keluarga yang menjamin kepentingan wanita.


TANGGUNGJAWAB DAN KEWAJIBAN WANITA MENURUT SYARIAT ISLAM Tanggungjawab sebagai hamba Allah . Tanggungjawab sebagai isteri . Tanggungjawab sebagai pemimpin yang membantu suami dalam urusan rumahtangga . Tanggungjawab sebagai pendidik generasi akan datang. (Credits to Menang atau Syahid Haura') *Kepada wanita2 yg bace note nie, selamat menjadi seindah-indah hiasan dunia iaitu wanita soleha.. insya'Allah..=) Fikir2kan dan slamat bramal =) - selawat -


http://sebagairenungan.blogspot.com/

Saturday, April 23, 2011

kekasehku Menjadi Tunangan Orang..

hohhhh..sedih hati ini apabila kekaseh hati diambil orang..uwaaaa.~..hik3..

gurau jah abe weiii..aku tetap mencintaimu sorang..hahaha..nih nak citer sal asyraff muslim yang da selamat bertunang hari nih...23hb April 2011..waaahhh..da bertunang ustaz amirul...terbakorrr la hati semua wanita di malaysia yang memuja mu...hik3...tapi xpe..tunang die manis sangat...aku relakan...hahahaha..

"sedap mate memandang,memahami,dan solehah" itulah pandangan asyraff muslim trhadap wanita pilihannye itu..doa kami sebagai peminat..semoga hubungan kekal ke jinjang pelamin,ke akhir hayat jua..Amin~~

memang cantik..kalau aku jadi laki pon aku nak camnnih..da la doktor..moge bahagie ye..:)


p/s--->aku nih bila la lagi..tunggu lagi 4 taun ler..hik3..(sign mood berangan sebab stress) hik3..

Friday, April 22, 2011

my new habit..

stadi week buat rase nk gigit kuku..sebab nervous...tuh dulu2 kale punye habit..disebabkan nak buang habit tuh..aku memulakan langkah mencari mende untuk menggigit..nak gigit sape.? hahaha..hahhh tuh la persoalan nye..

mencari2 idea nak buat ape nak hilangkan tabiat tuh..aku pon memulakan langkah ke inna shoppe a.k.a shopping centre kat UMP nih..shopping la sgt kan..harge punye cam bom mhal semuanye...hik3..

mencari2 ape yang sesuai..malam pertame test jajan..try2..memang xley nk fokus stadi,asek duk gigit die jep..camne nk stadi camni..?? cancel dengan jajan..

pas2 cari coklat cadburry...wahhh..memang layan la stadi kene dengan cadburry tuh lak kan?? hak3..tapi cancel sebab mahal sangat..takkan tiap2 malam nak beli..botak palo den nih ha..hahahaha..

ok2..last choice..choki2..lame xmakan..haa..den toray la dengan choki2 nih..haaa..memang masyukla keenakannye jelas terase..hahahaha..cam iklan ape lak kan?? hahaha..murah lak tuh..RM1.00 limo ado kat dalam ha...haaa..that's my choice..stadi2..hahahaha..gudluck exam dear friends...=P



last but not least...me with choki2..dhiyachoki2..hik3..muke panda sebab bz stay up for stadi n psm..hik3..=P

boleh try kat umah tau..shaye xmarah..hik3..^_*



Thursday, April 14, 2011

Makbulnya doa di antara dua khutbah

Sempena jumaat yang mulia nih...nak kongsi2..

Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?

Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.


Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.


Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.


Kita mengaku kita orang Islam. Kita pun mengaku bahawa kita ni mengamalkan segala suruhan agama. Jadi, apalah salahnya sedikit amalan yang nampak macam tak seberapa ini kita rebut.

Kalau rasa-rasa selalunya macam malas nak selawat, macam tak ada mood nak berzikir, maka jadikanlah hari Jumaat untuk anda lebih bersemangat unttuk berselawat, berzikir, istighfar dan sebagainya.


Nabi sendiri ada menyebut barangsiapa yang banyak beristihfar, Allah akan bagi jalan keluar bagi setiap masalah yang dihadapinya.


Mari kita jadi lebih baik, sedikit pun tak apa. Asal kita jadi lebih baik. Kita usaha, kita cuba betul-betul. Mana tahu andai Allah juga bakal tarik nyawa kita di hari Sayidul aiyam ini. Subhanallah…


doakan kami kaum perempuan nih jugak ye kawan2 lelaki..:)


TiAMo...For Shoe LOver...

Belek2 psal kasut..sebab da lame xwindows shopping..xbeli pon..sadis...uhuk3..;(..hehehe..
by the way..ade sau brand nih..good2 brand of shoe utk shoe lover..kasut die memang cantik2..especially my lovers flat shoes..mmg cantik,hebat,nice,sweet potato sume ade la..hik3..nak tengok my choice...nak?? nak??betul nak?? kene beli la kat shaye kl nak tgok...ok?? hik3..xdela main2 jep..jom2 tengok nih..

cantik x?? cantik kan?? tehee~~..rase nak p kedai Tiamo nih la..
ade lagi la..tengok lagi2..




that's all..t shaye pergi kedai die dengan Tiamo shaye..shaye amek bamba lagi k?? pas2 beli kasut nih la..Amin.~ kalau kaye la..hahahhaa...harge pon boleh tahan la besh nye nengok..

p/s::Tiamo is at The Gardens, Mid Valley City, KL. Children’s shoes start at RM119; adults’, at RM139. Accessories start at RM39.

terkejot x?? hahaha..xjadi pergi la kedai dieorg nih..hihihi...

Tuesday, April 12, 2011

what we have learn,we have to share it..

yooo2...whats up dude..(ganaz lak) shori..hihihi...Assalamualaikum..meke2 sume shat ke..? awok shat bebenor ler..tapi kepale makin besor awok mikirkan final year project nih..minggu depan dah study week,then present final year yang membuatkan berat yg dipikul kat otak dan bahu nih meningkat..hihihi..rase xsabarnye la nak tamatkan semua nih..sabo jela awok duk kat sini..hihihi..meke2 doakan awok kat sini ye..=)

yaa..dalam penat2 untuk buat keje dunia nih janganla lupa untuk jalankan tanggungjawab kita sebagai hambeNYA..mudah2an kita xtergolong dalam orang yang lalai dan sesat..moga kita salu didalam redhaNYA..Amin..

dalam kita di keadaan yang susah ini marilah kita menadahkan tangan memohon kepadanye..sedangkan Kekasih Allah iaitu Muhammad S.A.W pon selalu meminta dengan Allah jika dalam kesusahan..memintalah kepadaNYA..sesungguhnya Allah tu maha pemurah lagi maha penyayang walau kita xigat kat dia..

ada sebab Allah tak makbulkan doa kita secara "on the spot".. renung2kan dan selamat beramal..shaje berkongsi..kongsikan la walau satu ayat..=)

nih nak promote buku besh..da kekanda shaye yg shomel..maceh hadiahkan buku nih..beshh shangat2..lalalala~..bnyak yang boleh dipelajari dari buku nih...=)


bace2..beshhh...two tumbs up..:)

Saturday, April 9, 2011

Last Semester Outing

ngegegege...Assalamualaikum..da lame xupdate Blog...da tumbuh kulat da ha blog nih ( ayat same jep) hihihihi...anyway...busy sangat sebab tuh la xsempat nak update..tapi don't worry..selalu jep blogwalking kat blog kawan2..hihihi...by the way, blog nih pon cam "hidup segan,mati xmahu jep"..still under recovery...huduh nguh la kate orang ganu..hihihihi..

nak bercerita..banyak jugakla outing 4 d last sem nih..tapi kebanyakannye under UMP nye programme la..jalan free..hik3..berakhir semester nih maka berakhirla waktu belajar..InsyaAllah kalau semuanye berjalan lancar..Amin..Doa2kan ye..?? tengah usahakan Final Year Project lagi nih..buat Messaging over Bluetooth nye system..da siap connection..tengah pkiaq2 nak buat interface pulak..aiiiyookk..shaye shangat pening..sampai kadang2 asek tido jep keje..hahahaha..

here i include some pictures of us mase kuar arituh..boleh pandang2,duduk rengang2..hik3..

first sekali kuar dengan budak2 perempuan jep nih..kiteorang pergi kuar tengok wayang..waaa ridunye nak kuar lagi dengan depa semua nih..no mans allowed..so kiteorang boleh buat apa saja kieorang shuke..hahaha..
tengok2 picture nih..happening giler dieorang semua including me..bhahahaha..







ok2..kite pergi ke next event pulak..pergi tengok kawan2 kami bertanding Netriders kat TARCollege...hik3..sebok jep kan..padahal xsukung pon..kami pergi keluar jalan2...ahahahaha...jaat mak kan..?? hik3..








that's all..hahahaha...
mekaseh kepada photographer...hik3..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...